5/4/12

Η Γυναίκα της Βορινής Κουζίνας στο σεληνόφως της γραφής- Αφηγηματικό τρέιλερ γυναικείου στοχασμού

Από την Ελπίδα Πασαμιχάλη στο BOOK बार

Γυναίκα της βορινής κουζίνας είναι

ένα πλάσμα ευαίσθητο, ανήσυχο, μυστηριώδες, ένα πλάσμα που έχει κρυψώνα πίσω από τις πόρτες παλιών σπιτιών και τα στοιχειώνει, ένα αερικό που αναδύεται μέσα από σελίδες παλιών ποιημάτων που γράφτηκαν σε άλλες εποχές, όταν ο κόσμος ήταν ακόμη νέος. . Η γυναίκα της βορινής κουζίνας δεν θα σας μυήσει σε παλιές σοφές και πατροπαράδοτες συνταγές μαγειρικής ούτε σε μαγικά ξόρκια φίλτρα και βότανα που αλλάζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Δεν είναι αυτό το μυστικό της. Το μυστικό της είναι πως συνεχίζει να ζει, να αναπνέει και να αισθάνεται ενώ όλοι οι άλλοι πιστεύουν πως έχει πεθάνει….

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Η Ελένη Γκίκα, στο νέο της πεζογράφημα με τίτλο «Η Γυναίκα της Βορινής Κουζίνας» (Εκδόσεις Καλέντη) παρουσιάζει ένα έργο στοχαστικό, φιλοσοφικό, αισθαντικό και ποιητικό, πιο ώριμο από ποτέ, ένα έργο «σαν έτοιμο από καιρό», το οποίο ολοκληρώνει και μορφοποιεί το «τρέιλερ» για το γυναικείο ψυχισμό που είχε ξεκινήσει να συνθέτει από τα προηγούμενα βιβλία της, με άμεσο προκάτοχο την «Αιώνια Επιστροφή» (Εκδόσεις Ψυχογιός). Το νέο της βιβλίο έχει για μία ακόμη φορά τα χαρακτηριστικά του πεζοποιήματος, όμως ο λόγος αυτή τη φορά είναι πολύ πιο εύστοχος, πιο καίριος, πιο μεστός, συμπυκνωμένος και σταθερός . Η αφήγηση αποκτά νέου είδους ενότητα και συνοχή, παρουσιάζοντας ένα αυθεντικό και πρωτότυπο λογοτεχνικό κείμενο.

Η γυναίκα της βορινής κουζίνας είναι μια σύγχρονη γυναίκα που στοχάζεται για τον έρωτα και το τίμημα, για την παρουσία και την απώλεια, για τη ζωή και το θάνατο, για την πραγματικότητα και τη φαντασία και πάνω από όλα διερευνά τη λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει την πραγματική ζωή από την επίφαση ζωής, τη γνησιότητα από την συνήθεια, την ύπαρξη από την αλλοτρίωση. «Στο σπίτι μου, που δεν είναι σπίτι μου…» ο τίτλος του πρώτου κεφαλαίου, «Είμαι ζωντανή τη νύχτα. Είμαι νεκρή το πρωί!» ο τίτλος ενός άλλου.

Εμβληματικά πρόσωπα ή προσωπεία γυναικών περνούν από τις σελίδες. Κλεοπάτρα, Βερενίκη, αλλά και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, η Πολυάννα, η Μπλέ Πριγκίπισσα, η Ωραία Κοιμωμένη και άλλες πολλές που μεταπλάθονται στο πρόσωπο μιας Ράνιας, μιας Αρσινόης, μιας Ευρυδίκης. «Αν είναι δυνατόν να μη συνεχίζουμε να παίζουμε ένα ρόλο» κραυγάζει ένας ακόμη τίτλος του βιβλίου.

Οι ηρωίδες της Ελένης Γκίκα , ξεδιπλώνονται σαν αρχαίος χορός γυναικών κάτω από τους ήχους μιας αιθέριας μουσικής. Γυναίκες που αγωνίζονται να φύγουν από τη σκιά και να βγουν στο φως. Στα βήματα τους αναδύεται η γυναίκα που στοχάζεται για το θαύμα της ζωής για την οδύνη του θανάτου, για το μυστήριο του έρωτα, για τη χαρά της μητρότητας, για το αίνιγμα της ύπαρξης. Η γυναίκα στο σεληνόφως της γραφής.
info@bookbar.gr

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Γυναίκα της Βορινής Κουζίνας

«Τα χρυσόψαρα γράφουν τους νωθρούς νοσταλγικούς τους κύκλους μέσα στη μεγάλη φωτεινή τους γυάλα, χωρίς καθόλου να αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος τους, το πεδίο των διαδρομών τους είναι καμπύλο».
Κοιτάζει αυτές τις δύο τόσο όμοιες –διαφορετικές γυναίκες- στην ίδια γυάλα χρυσόψαρα, να αγνοεί το ένα το άλλο. Πώς να το πει; Ότι «τις δυστυχίες μας τις δημιουργούμε εμείς και μόνο και ότι επάνω σ’ αυτές μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τα ίδια μας τα δακτυλικά αποτυπώματα» ή ότι «η αλήθεια είναι η πιο αντιφατική απ’ όλες τις έννοιες»; [….]
«Και το ότι «όταν ερωτεύεται κανείς μια μάσκα, υποχρεώνεται αυτομάτως να φορέσει επίσης, μια μάσκα» σ’ αυτές τις δύο τόσο διαφορετικές – όμοιες γυναίκες πώς να το πει;
«Μήπως τέτοιου είδους ζωές, σχέσεις, εραστές, θα έπρεπε να πορευτούν τη ζωή τους ενωμένοι, όμως φορώντας τις μάσκες τους; Εξάλλου, «ο έρωτας απολαμβάνει να αυτοβασανίζεται», όπως και η ζωή.» (σελ 62 – 63) από το Κεφάλαιο «Η Γυναίκα στον Δυτικό Καθρέφτη»

ΒΙΟ

Η Ελένη Γκίκα γεννήθηκε το 1959 στο Κορωπί. Δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός στις «Εικόνες» και στο « Έθνος της Κυριακής» από το 1983, έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το παραμύθι, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και έχει επιμεληθεί βιβλία και σειρές. Κυκλοφορούν είκοσι οκτώ βιβλία της. «Η Γυναίκα της Βορινής Κουζίνας» είναι το δέκατο τρίτο μυθιστόρημα της.
Το προσωπικό της ιστολόγιο στη διεύθυνση
http://alefmoha.blogspot.com

INFO
«Η Γυναίκα της Βορινής Κουζίνας»
Ελένη Γκίκα
Εκδόσεις Καλέντης
Σελ. 424, Τιμή € 17,00