2/8/10

Κι όμως, πριν από οχτώ μήνες ήταν ένας γαλήνιος άνθρωπος...

“Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ” του Πάμπλο Σιμονέττι. Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη. Εκδ. “Πατάκη”, σελ. 320, € 17

“Πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά για όλα, ακόμα και για να νιώσεις τα συναισθήματα που περισσότερο φοβάσαι και λαχταράς”. Φρασούλα- κλειδί που σου κλείνει το μάτι με το που θα το ξεκινήσεις το βιβλίο, γεννημένη ή μάλλον γραμμένη ή προορισμένη για να περάσει απαρατήρητη, εφόσον ό,τι ακολουθεί στη “Λογική των εραστών” είναι καταιγιστικό: η Λάουρα που ετοιμάζεται και περιμένει αδημονώντας τον Μανουέλ για να πάνε στην όπερα, καλεσμένη από την τράπεζα όπου εργάζεται για το πρώτο επίσημο και δημόσιο γκαλά. Η ζωή τους κι ο χαρακτήρας τους, το παρελθόν και η σχέση τους που πηγαινοέρχεται όπως συμβαίνει μέσα από τις σκέψεις και τα όνειρα στην όντως ζωής. Αυτό καθ' εαυτό το γκαλά και η φυσιογνωμία του Ντιέγκο. Ο Ντιέγκο Λίρα, γοητευτικός και αμφιλεγόμενος, δικηγόρος και ιδιοκτήτης φιλόδοξης διαδικτυακής εφημερίδας που με τη μία, κατακτά και τους δυο. Για την Λάουρα, είναι ο νέος έρωτας που ονειρεύεται. Για τον Μανουέλ ο επιστήθιος φίλος που δεν έχει. Στην πορεία, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.
Στην Χιλή που περιμένει ανυπόμονα τις αλλαγές που θα φέρει η εκλογή του Ρικάρδο Λάγος, ως πρώτου σοσιαλιστή προέδρου μετά από τριάντα χρόνια γύψου, τα πάντα αλλάζουν καταιγιστικά: οι πολιτικές προσδοκίες, οι κοινωνικές και συναισθηματικές ισορροπίες και οι ζωές, φυσικά, και των... ζευγαριών.
Η πυρίτιδα που θα δυναμυτίσει, όλα αυτά, ο Ντιέγκο, η... κατσαρίδα που θα επιζήσει η αυταρχική Λάουρα και ο αδύναμος κρίκος και το μοναδικό θύμα ο Μανουέλ. Εφόσον εκείνον επιλέγει ο αδίστακτος Ντιέγκο και επειδή “για όλα υπάρχει η πρώτη φορά”. Ο φιλήσυχος Μανουέλ θα ζήσει οριακές εμπειρίες, θα διακινδυνεύσει ψυχικά όρια, τιμή και υπόληψη, καριέρα, κυριολεκτικά θα πέσει στη φωτιά. Θα ζήσει ό,τι δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγο, θα το πληρώσει με υπεξαίρεση, απόρριψη, απόλυση, διασυρμό, προσωπική διάλυση, σπαραγμό.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Χιλή, διαδηλώσεων, εκλογών, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και δανείων, θα ανεβεί εκών άκων τον δικό του προσωπικό γολγοθά.
Ένα μυθιστόρημα όπου κυριολεκτικά η γοητεία και η αλήθεια του κινείται στα ημιτόνια, με μια πρόζα ιλιγγιώδη, διεισδυτική, αποκαλυπτική. Ο καινούργιος άξονας της ζωής θέτει υπό αμφισβήτηση δεδομένα και αυτονόητα, όλες τις μέχρι εχθές σταθερές και ο μικρόκοσμος του ζευγαριού δεν γίνεται παρά να υποκύψει στους εξωτερικούς κραδασμούς.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για το χρονικό ενός παρεκκλίνοντος έρωτα, εάν δεν ήταν η ακτινογραφία της σχέσης ενός σύγχρονου ζευγαριού, το πορτραίτο της σύγχρονης κοινωνίας έτσι όπως διαμορφώνεται εάν δεν ήταν ο σωτήριος γολγοθάς της αυτογνωσίας που το καθιστά εν τέλει και βαθύτατα υπαρξιακό. Μικρά αποσπάσματα για το τέλος: “Τότε, μια ιδέα που από καιρό ψάχνει μια ρωγμή για να αναδυθεί στην επιφάνεια, έρχεται στο μυαλό του με σαφήνεια: Η πλήρης συνύπαρξη σ' ένα γάμο είναι ουτοπία, του ίδιου διαμετρήματος με την απαίτηση να είναι κανείς συνεπής σε όλες του τις πράξεις”. “Πριν από οχτώ μήνες ήταν ένας άνθρωπος, αν όχι ευτυχισμένος, γαλήνιος. Αμέσως παραδέχεται πως κάνει λάθος. Το γεγονός πως δε συνέβαινε τίποτα στη ζωή του δεν πάει να πει πως ήταν γαλήνιος' αντίθετα, η ηρεμία ήταν κακός οιωνός. Εκείνος ήταν που έφτασε σ' αυτή την κατάσταση, χωρίς να τον υποχρεώσει κανείς, όμως δεν παύει να σκέφτεται πως μια δύναμη που δεν καταλαβαίνει συνέβαλε στο έργο. Δεν πρόκειται για τη μοίρα, στην οποία συνήθως αποδίδονται τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Είναι μια άλλη δύναμη εντελώς διαφορετική, μια δύναμη που γεννήθηκε από τη Λάουρα κι από τον ίδιο, και που βρήκε στον Ντιέγκο τον πυροκροτητή της”. Όπως αντιλαμβάνεστε για τον όλεθρο αρκούν όχι οχτώ μήνες αλλά και οχτώ λεπτά! Υπάρχει ο όλεθρος μέσα μας, ακόμα και όταν νομίζουμε πως παραμένουμε γαλήνιοι.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:
Ο Πάμπλο Σιμονέττι γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής το 1961 στους κόλπους μιας οικογένειας Ιταλών μεταναστών.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της χώρας του και πήρε μάστερ στα Engineering-Economic Systems από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια. Επί ένα διάστημα άσκησε το επάγγελμά του σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Από το 1996 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη λογοτεχνία. Το 1997 κέρδισε τον σημαντικό διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού Πάουλα με το διήγημά του "Σάντα Λουσία". Το 1999 δημοσίευσε τη συλλογή διηγημάτων "Vidas Vulnerables" ("Ευάλωτες ζωές") και ακολούθησε το 2004 το μυθιστόρημα "Madre que estas en los cielos" ("Μήτερ υμών η εν τοις ουρανοίς"). Τα βιβλία αυτά γνώρισαν ενθουσιώδη υποδοχή από τους συναδέλφους του, από τους κριτικούς και από τους αναγνώστες σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Με τη "Λογική των εραστών", που κυκλοφόρησε το 2007, ο Πάμπλο Σιμρνέττι έκανε μια ακόμη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία, διευρύνοντας το κοινό του και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Δημοσιεύθηκε στο Έθνος της Κυριακής