23/4/10

"Φυλάσσοντας" την "Κοιλάδα των Σπαθιών"

Το βιβλιοπωλείο Έναστρον
και οι EKΔOΣEIΣ ΠATAKH
σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου
του Πασχάλη Λαμπαρδή

Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου

το Σάββατο 24 Απριλίου στις 8 το βράδυ
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα
θα μιλήσει η Ελένη Γκίκα


ΥΓ. Τον Πασχάλη τον συναντώ σπάνια, αλλ' η φιλία μας αντέχει στον χρόνο. Είναι απ' εκείνα τα πλάσματα που γράφοντας δεν επιδιώκουν και δεν αποδεικνύουν τίποτε, δεν προσποιείται κανέναν. Αναζητά τις ρίζες του, τη βαριά σκιά του, τους γρίφους του και γράφοντας γίνεται ευτυχισμένος. Από τους συγγραφείς αλλά και εκείνους τους φίλους που, όσο περνούν τα χρόνια, όλο και λιγοστεύουν. Εύκολο είναι θαρρείς ν' αγαπάς και να εκτιμάς σήμερα?


"ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" του Πασχάλη Λαμπαρδή, Εκδ. "Πατάκη", σελ. 536, τιμή: 19.90 ευρώ.

"Ο κόσμος υπάρχει για να καταλήξει σ’ ένα βιβλίο". Με αυτή τη φράση του Μαλαρμέ ως μότο, ο Πασχάλης Λαμπαρδής έως τώρα αυτό ακριβώς προσπαθεί: να χωρέσει τον κόσμο μέσα σ’ ένα βιβλίο. Ή μάλλον μέσα από ένα βιβλίο αυτόν τον κόσμο να τον αντιληφθεί.
Η πρώτη του ανιχνευτική προσπάθεια, περισσότερο προσωπική, πιο βιωματική. "Υπόθεση ζωής" λεγόταν ένα ενδιαφέρον και ιδιόρρυθμο βιβλίο που κυκλοφόρησε στον Βορρά το 1997 και αποτελούσε μια σχεδόν εξομολογητική περιήγηση στον αθέατο κόσμο. Όταν λύθηκαν – τρόπον τινά- τα άμεσα και φλέγοντα προσωπικά ερωτηματικά, η αναζήτηση (και πάλι) της ταυτότητας δημιούργησαν τον "Ταξιδευτή του Βοσπόρου". Βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2002 από τις εκδόσεις "Ιωλκός" και αποτελεί την αρχή μιας τριλογίας.. Το καινούργιο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη και με μεγάλη εμπορική επιτυχία μάλιστα, έχει τον τίτλο: <Οι φύλακες της Ανατολίας".
Μιλώντας πρωτοπρόσωπα στον πρόλογό του και αποκαλύπτοντας την όποια προσωπική εμπλοκή, εξηγεί ο ίδιος ο Πασχάλης Λαμπαρδής το πρωταρχικό κίνητρο, την γενεσιουργό ιδέα:
"Ένα λαικό ποίημα του 19ου αιώνα, αγνώστου ποιητή, αφιερωμένο στον Σουλειμάν αγά ή με το χριστιανικό όνομα Γεώργιο, ήταν το κίνητρο που με ώθησε να γράψω αυτό το βιβλίο. Το τριάντα δύο στίχων ποίημα υμνεί τη ζωή του και μιλάει για τα κατορθώματά του. Περισώθηκε από τον Κρωμναίο Σπυρίδωνα Φουντόπουλο.
Γνώριζα για την πολυσχιδή ύπαρξη των κρυφοχριστιανών και για τη μυθιστορηματική ζωή τους. Κατά καιρούς, τους συναντούσα σε πολλά μέρη της Μικράς Ασίας. Ωσπου μια σειρά γεγονότων με έφερε αντιμέτωπο με το συναρπαστικό ζήτημα αυτής της ελληνικής κληρονομιάς, που μοιάζει να είναι χαμένη και παραδομένη στη λήθη της ιστορίας".
Ο συγγραφέας, τελικά, εμπνέεται από την μυθική σχεδόν προσωπικότητα του Σουλειμάν Αγά (Γεώργίου Ερυθριάδη, όπως ήταν το χριστιανικό του όνομα) και επιχειρεί ένα εσωτερικό κι ένα κανονικό πια ταξίδι. Στον χώρο της εγγύς Ανατολής απ’ όπου και έλκει την καταγωγή του, σ’ εκείνο το χαμένο κομμάτι ελληνισμού που κάπου χάνεται πια στον χάρτη. Αλλά παραμένει στο DNA μας αλώβητο και μας μαγνητίζει.
Μυθιστορηματικό του όχημα, ένα χαμένο χειρόγραφο του 19ου αιώνα, όπου δύο λόγιοι Ελληνες της εποχής εξιστορούν την παραμυθένια πορεία μιας μεγάλης οικογένειας Ελλήνων της Ανατολίας. Διαδρομές όπως από την Κρώμνη ως τη Βαγδάτη, από την Οδησσό ως τον Καύκασο, κι απ’ την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Αθήνα που ακολούθησε και μια και δυο και πολλές φορές, τον οδηγούν μέσα και έξω από το μυθιστόρημα στα χαμένα ίχνη.
Το αποτέλεσμα, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί με μεγάλο σασπένς, ένα κομμάτι άγνωστο ελληνικής ιστορίας. Η προφορική μας παράδοση που διατηρεί και τον μύθο των Ελλήνων της Ανατολίας ολοζώντανο ως τις μέρες μας. Η ανθρώπινη περιπέτεια που οδήγησε κατ’ ανάγκη πολλούς να είναι ταυτόχρονα ο εαυτός τους και η μάσκα. Οι κρυφοχριστιανοί που συνέχισαν μετά από τόσους διωγμούς "να ζουν στα βάθη της Μικράς Ασίας παραμένοντας Φύλακες της ελληνικής κληρονομιάς".
Στα επί μέρους, προσωπικές ιστορίες και διλήμματα, συναντήσεις μοιραίες, όνειρα, απογοητεύσεις και ανατροπές, ιστορίες παρασυρμένες από την Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο.
Το βιβλίο συμπληρώνεται από βιβλιογραφία μεγάλη και κατατοπιστική, χάρτη περιοχής και οικογενειακό δέντρο σαφές για αυτή την ιστορικά μυθιστορηματική σάγκα.
Με αφήγηση που θυμίζει παλιούς παραμυθάδες, ατμόσφαιρα που ζωντανεύει έναν ολόκληρο κόσμο και μια μυθική εποχή ο Πασχάλης Λαμπαρδής κατορθώνει να αποδώσει όλο του το μεγαλείο, τη γοητεία και το μυστήριο σε ένα ξεχασμένο κεφάλαιο μιας Ιστορίας που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο απολύτως μας αφορά. Πατώντας ταυτόχρονα στον ρεαλισμό, ήτοι, την Ιστορία, και στην μυθοπλασία. Στη γη αλλά και στα ουράνια. Στα ορατά κι στα αόρατα, κάποια στιγμή απολύτως ορατά και από τα ανθρώπινα. Μια ιστορία με όλη την απεραντοσύνη της γης και της ψυχής. Για μια ξεχασμένη Ανατολή που έχει αφήσει γεύση και αφή και παραμύθι και ρυθμό και όραμα.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΡΓΑ ΤΟΥ:
Γεννήθηκε στις Σέρρες και έλκει την καταγωγή του από την καθ’ ημάς Ανατολή.
"Οι φύλακες της Ανατολίας" (Εκδ. Πατάκη), μυθιστόρημα, είναι το τρίτο του έργο.
Εχουν προηγηθεί τα βιβλία:
"Υπόθεση ζωής" (Εκδ. Μαλλιάρης, 1997) και
"Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου" (Εκδ. Ιωλκός, 2002 και Πατάκη, 2010)
Ακολούθησε "Η Κοιλάδα των σπαθιών", (Πατάκη, 2009)