H εβραϊκή λέξη γκόλεμ σημαίνει άμορφο σώμα, μάζα οστών και σάρκας.
Tο γκόλεμ στην εβραϊκή μυθολογία είναι ένα είδωλο, συνήθως πήλινο ή ξύλινο για να καταστρέφεται εύκολα, διατηρώντας καθαρή τη μορφή του μέχρι να καταστραφεί. Aν στο μέτωπο αυτής της κούκλας γράψεις την εβραϊκή λέξη emet (αλήθεια), λέει ο εβραϊκός μύθος, το αγαλματίδιο παίρνει ζωή, διότι η ζωή είναι αλήθεια, τόσο στην εβραϊκή όσο και στη θυγατρική της χριστιανική παράδοση. Η λέξη «αλήθεια» στα ελληνικά θέτει το στερητικό α μπροστά από τη λέξη λήθη και κατά την γνωστή χαϊντεγγεριανή ανάγνωση παραπέμπει στο αντίθετο της λήθης του Όντος. Στα εβραϊκά, όμως, η λέξη αλήθεια/ Εμέτ, όπως αφηγείται κι ο θρύλος του Γκόλεμ, συνθέτει το αρχικό άλεφ με την λέξη θάνατος κι άρα είναι το αντίθετο του θανάτου. Η αλήθεια/εμέτ ως το αντίθετο του θανάτου, για την ακρίβεια, δεν είναι ταυτόσημη με τη ζωή αλλά με την πηγή της ζωής, την Μεκόρ Χαγίμ.
Aν από τη emet (αλήθεια) που έχεις γράψει στο μέτωπο του Γκόλεμ διαγράψεις το e, προκύπτει η εβραϊκή λέξη met, που σημαίνει θάνατος. Το Γκόλεμ τότε αυτομάτως επανέρχεται στην άμορφη κατάσταση της ύλης και γίνεται σκόνη. O θάνατος εξαφάνισε την αλήθεια.
Αυτά για τον μύθο του Golem. Πέρα από τον μύθο όμως, πίσω από την επιλογή του "golem" κρύβεται ο Μπόρχες. Και από το Alef. Πίσω από τον Moha, ο Tahar Ben Jallun και ο Παύλος Παυλίδης.