25/6/10

“Ξέρω τουλάχιστον ποια ήμουν όταν ξύπνησα το πρωί, αλλά νομίζω πως έχω αλλάξει πολλές φορές από τότε".

“ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΛΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ” του Λιούις Κάρρολ. Σελ. 191, € 17.59
Από τα έργα που γνωρίζουν οι πάντες (το έχουν ή δεν το έχουν διαβάσει). Και με το οποίο ταυτίζονται οι... πάσες. “Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων (Alice’s Adventures in Wonderland), αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας (και όχι μόνον). Κλασικό έργο της λογοτεχνίας του Φανταστικού, από τον Βρετανό συγγραφέα και μαθηματικό συγγραφέα Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρρολ, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1865.
Θεματολογία του, η πτώση της Αλίκης στην θρυλική πια λαγότρυπα και οι περιπέτειές της στον θαυμαστό γνωστό και άγνωστο κόσμο.
Με έντονα τα στοιχεία της αλληγορίας, ο συγγραφέας καυτηριάζει γεγονότα και αντιλήψεις της Βικτωριανής εποχής αλλά, τελικά, και της κάθε εποχής.
Όμως, όλα ξεκίνησαν στις 4 Ιουλίου του 1862, όταν ο Λιούις Κάρρολ μαζί με τον αιδεσιμότατο Ρόμπινσον Ντάκγουορθ και τις τρεις κόρες του πρύτανη του κολεγίου του Christ Church, Λορίνα, Ήντιθ και Άλις Λίντελ πήγε μια εκδρομή. Κατά τη διάρκεια της, και προκειμένου να διασκεδάσει τα παιδιά, ο Κάρολ επινόησε και διηγήθηκε μία ιστορία, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για την μετέπειτα συγγραφή της “Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων”. Μετά από παρότρυνση της Άλις, ο Κάρολ ξεκίνησε να καταγράφει τη διήγησή του, γεγονός που οδήγησε στη συγγραφή της πρώτης μορφής του έργου, υπό τον τίτλο “Alice’s Adventures under Ground” (Οι Περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη Γη), με την πρώτη μορφή να μη προορίζεται για δημοσίευση αλλά φέροντας αφιέρωση δεν ήταν παρά "δώρο Χριστουγέννων προς ένα αγαπητό παιδί, σε ανάμνηση μιας καλοκαιρινής ημέρας".
Στη συνέχεια, το βιβλίο που διάβασαν λογοτέχνες και ειδικοί, πήρε το δρόμο του. Εκδόθηκε, έγινε κινηματογραφική και τηλεοπτική ταινία, επανεκδόθηκε και ως έργο ενέπνευσε και εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης, συγγραφείς και ποιητές.
“Μα δε θέλω να μπλέξω με τρελούς” παρατήρησε η Αλίκη.
“Α, αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις!” είπε η Γάτα. “Οι πάντες είμαστε τρελοί εδώ”.
Αντικείμενο εκτεταμένης και διαρκούς ανάλυσης το έργο αναγνωρίζει την Αλίκη ως εκπρόσωπο της καταπιεσμένης παιδικής ηλικίας κατά την Βικτωριανή εποχή. Η Βασίλισσα, τα Τραπουλόχαρτα, οι Αστακοί, το Γουρούνι και η Ψευτοχελώνα είναι εδώ σε κάθε εποχή. Και στην ερώτηση της Κάμπιας “ποια είσαι”, η απάντηση παραμένει πάντα η αυτή: "Δεν ξέρω. Ξέρω τουλάχιστον ποια ήμουν όταν ξύπνησα το πρωί, αλλά νομίζω πως έχω αλλάξει πολλές φορές από τότε".
Μια αλληγορική ιστορία που συνδυάζει πολλά: Φιλοσοφία, Φαντασία, Σουρεαλισμό, Ευφυία, Καταγγελτική διάθεση, Κριτική σκέψη, Ποίηση, Προφητεία, Υπερβατική σκέψη, Μαγεία, αποτελώντας- ως μαγική εικόνα- μια διαρκώς εξελισσόμενη παραβολή. Από τις εκδόσεις “Πατάκη”, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια εξαιρετική εκδοχή της. Με εικόνες του Ρόμπερτ Ίνγκπεν.