26/5/10

“Την Ένωση με τη ζωή σου την πληρώνεις / αλλιώς θα την κατάφερνε ο καθένας”...

“Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ” του Τζελαλαντίν Ρουμί. Απόδοση: Καδιώ Κολύμβα. Εκδ. “Αρμός”, σελ. 120, € 6.03
“'Ημουν τρελός κι αγριεμένος/ Μου είπε: “Σε θέλω ήρεμο”./ Ηρέμησα./ Μου είπε: “Σε θέλω τρελό κι αγριεμένο”.// Περιπλανιόμουνα εδώ κι εκεί/ Μου είπε: “Σε θέλω ακίνητο”./ Έμεινα ακίνητος./ Μου είπε: “Σε θέλω περιπλανώμενο”.
Με ζητούμενο πάντα τον Έρωτα, η ακριβή ποίηση του μυστικού Πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί που γεννήθηκε στο Μπάλκ του Χορασάν, τον Σεπτέμβριο του 1207 και έζησε στην χώρα των Ρουμ (το πέριξ της πόλεως του Ικονίου κράτος των Σελτζούκων το οποίο ευρίσκετο στα εδάφη του Ρουμ- Βυζαντίου), αποτελεί στους αιώνες το απαύγασμα της θεολογικής αναζήτησης.
Ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων, ο Τζελαλαντίν (η δόξα της θρησκείας) όπως τον βάφτισε ο πατέρας του, Μπάχα Βαλάντ, ηγέτης των ορθοδόξων θεολόγων και άνθρωπος με μεγάλη παιδεία, συγκεντρώνει γύρω από το πρόσωπό του μια ολόκληρη μυθολογία.
Περιπλανήθηκε, δίδαξε, προφήτευσαν για κείνον ότι “αυτό το αγόρι θ' ανάψει στον κόσμο την φωτιά της θείας ανύψωσης”, πήγε στη Δαμασκό, και αναγνωρισμένος πια δάσκαλος θεολογίας διψούσε για τον “Αγαπημένο” όπως ονόμαζαν οι Σούφι, τον Θεό.
Ήταν 28 Νοεμβρίου του 1244 όταν ένας παράξενος άνθρωπος, δερβίσης ρακένδυτος, ο Σαμς “πρίγκιπας των Αγαπημένων” θα του υποδείξει ό,τι τόσα χρόνια δεν μπορούσε να δει. Μια στενή και γόνιμη φιλία δένει δια παντός τον φτωχό δερβίση με τον αριστοκράτη σοφό. Ο Σαμς γίνεται ο καθρέφτης που επάνω του ο Ρουμί βλέπει την εικόνα του Θεού. Κι όταν ο Σαμς θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς, ο Ρουμί θα γυρίζει γύρω από τον εαυτό του, αλλά και γύρω από τον ήλιο της Ταυρίδας, όπως ακριβώς κινείται η γη, γύρω από τον άξονά της και γύρω από το ήλιο και θα συνθέτει ωδές που θα τον αναδείξουν σαν τον μέγιστο μυστικό ποιητή.
“Ο Αγαπημένος” που κυκλοφόρησε στη σειρά “Μούσες” που διευθύνει ο Στέλιος Ράμφος, το 1997 από τις εκδόσεις “Αρμός” είναι ένα μεγάλο αριστουργηματικό ερωτικό, θεολογικό ποίημα. Ο ανεκπλήρωτος ανθρώπινος πόθος γίνεται αίνος και θείος Έρως που ανυψώνει τον ποιητή ικέτη προς τον Αγαπημένο Δημιουργό.
Ξεκινώντας από την ανθρώπινη φλόγα,
“Λέω: Μάτια μου. Λες: Αυτόν ψάξε να βρείς
Λέω: Σπλάχνα μου. Λες: Ξεκοίλιασέ τα
Λέω: Καρδιά μου. Ρωτάς: Τι έχει μέσα;
Λέω: Καίγομαι για σένα. Λες: Αυτό σου πρέπει”,
καταλήγει στην Ένωση:
“Θέλεις την Ένωση;
Η Ένωση δεν είναι κάτι που βρίσκεται στη γη,
ούτε στην αγορά πουλιέται.
Την Ένωση με τη ζωή σου την πληρώνεις
αλλιώς θα την κατάφερνε ο καθένας”.
Παρ' όλη δε την παραφορά, και τον χρόνο που μεσολάβησε ως τις μέρες μας, “Ο Αγαπημένος” εξακολουθεί να σαγηνεύει και να υποδεικνύει τον δρόμο:
“Χτύπα/ κι Αυτός θα σου ανοίξει την πόρτα./ Κρύψου/ κι Αυτός θα σε κάνει να λάμψεις σαν τον ήλιο./ Σκύψε/ κι Αυτός θα σε ανυψώσει στους ουρανούς./ Γίνε ένα τίποτα/ κι Αυτός θα σε μεταμορφώσει στα πάντα”.
Σας θυμίζει κάτι;
Κι αν όχι, το επόμενο σίγουρα:
“Είπα: “Πες μου τι να κάνω”
Είπε: “Νεκρώσου”
Είπα: “Η ψυχή μου είναι πιο καθαρή
κι απ' τον χείμαρρο του βουνού”.
Είπε: “Νεκρώσου”
Είπα: “Να φέγγω σαν το κερί
κι είμαι ελεύθερη σαν πεταλούδα
Και συ... ω, το πρόσωπό σου φωτίζει όλο τον κόσμο”
Είπε: “Νεκρώσου”.


Yg: 29 Μαΐου 2010 - Παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Ελένης Γκίκα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου
έχει την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση
της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Ελένης Γκίκα
«Το γράμμα που λείπει»
που θα γίνει το Σάββατο, 29 Μαΐου 2010 και ώρα 7.30μ.μ.,
στις εγκαταστάσεις του Κέντρου (Αντ. Λάσκου 10Α).
Για την κ. Γκίκα και το έργο της θα μιλήσουν οι:
Τίτσα Πιπίνου, συγγραφέας
Σπύρος Συρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Yg2: Λέω να λείψω λίγο, για να ξεχάσω, να θυμηθώ, να στρώσω όσο γίνεται πάλι.