6/7/10

Η νύχτα των Ινδιάνων

“Δεν υπάρχει θάνατος. Μόνο αλλάζει ο κόσμος”

“... Όταν ο τελευταίος ερυθρόδερμος θα έχει εξαφανιστεί από την επιφάνεια αυτής της γης και η ανάμνηση των δικών μου θα έχει γίνει μύθος ανάμεσα στους λευκούς ανθρώπους, αυτές οι όχθες θα μυρμηγκιάζουν από τους αόρατους νεκρούς τη φυλής μου και, όταν τα παιδιά των παιδιών σας θα νομίζουν πως είναι μόνα μέσα στους κάμπους, μέσα στα μαγαζιά, μέσα στα εργαστήρια, στους δρόμους ή στη σιωπή αδιαπέραστων δασών, δεν θα είναι όπως νομίζουν. Σ' όλη τη γη δεν θα υπάρχει μέρος όπου να μπορούν να βρουν τη μοναξιά. Τη νύχτα, όταν στα χωριά μας και στις πόλεις μας θ' απλώνεται σιωπή κι σεις θα τις νομίζετε έρημες, οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι από πλήθη νεκρών που θα επιστρέφουν στα ωραία μέρη που κατείχαν άλλοτε και ακόμα συνεχίζουν ν' αγαπούν. Ο λευκός άνθρωπος ποτέ δεν θα είναι μόνος.
Ας είναι δίκαιος λοιπόν ο λευκός άνθρωπος και ας μεταχειριστεί το λαό μου με προσοχή γιατί οι νεκροί δεν έχουν απογυμνωθεί από την εξουσία τους. Οι νεκροί είπα; Δεν υπάρχει θάνατος. Μόνο αλλάζει ο κόσμος”.
Γεννήθηκε το 1788 από μητέρα Duwamish και πατέρα Suqwamish και πέθανε το 1866. Σηάτλ και είναι το πραγματικό όνομα του αρχηγού των Duwamish. Παιδί ακόμα έζησε την άφιξη των πρώτων λευκών εξερευνητών. Η μεγάλη νύχτα των Ινδιάνων άρχιζε και το άνωθεν είναι μικρό απόσπασμα από τον τότε λόγο του που νίκησε χρόνο και θάνατο και έφτασε μέχρις εδώ (“Η νύχτα των Ινδιάνων, ένας λόγος του 1855”, εκδόσεις “Άγρα”, μετάφραση: Αλόη Σιδέρη, στη σειρά “Ο άτακτος λαγός”).
“Ο Σηάτλ ήταν ένας μελαμψός Suqwamish με ρωμαικό παράστημα και μαύρα μαλλιά, ο ωραιότερος Ινδιάνος που έχω δει ποτέ”, “όταν οι Ινδιάνοι Σηάτλ δεν θα υπάρχουν πλέον, ο Αρχηγός τους θα παραμένει στη μνήμη και θα τιμάται από τις ερχόμενες γενιές” (από το ημερολόγιο του χειρουργού της Εταιρείας Hudsin Bay το 1833 και από τον επικήδειο λόγο για τον αρχηγό Σηάτλ που εκφώνησε ο γιος του, στις 7 Ιουνίου του 1866).
Κι ό,τι διαβάσαμε είναι το φως του που έγινε φωτιά για τους ασεβείς. Η ευχή ενός Ινδιάνου που έφτασε πια ως εμάς σαν κατάρα. Επειδή “δεν υπάρχει θάνατος. Μόνο αλλάζει ο κόσμος”. Έτσι όλοι πληρώνουμε τώρα αυτή την αέναη αλλαγή.